Пловдивската 2018-та е сензационна от икономическа гледна точка. В момента градът

...
Пловдивската 2018-та е сензационна от икономическа гледна точка. В момента градът
Коментари Харесай

Пловдив изпраща сензационна икономическа година

Пловдивската 2018-та е сензационна от икономическа позиция.  " В момента градът и районът порастват доста по-бързо от останалите в страната, Пловдив стана прочут като индустриалното сърце на България, безработицата е невиждано ниска, а позитивните трендове няма да свършат тази или идната година. " Това заяви зам.-кметът по " Образование, бизнес развиване, европейски политики и интернационално съдействие " Стефан Стоянов в огромното си интервю-равносметка пред Plovdiv24.bg. 

" Като бранд " Тракия икономическа зона " стана известна и отвън границите на страната. За 2017-та имаме над 10 вложения, за 2018-та те са над 15. Говорим за междинни и огромни вложения в произвеждане на български или интернационалните компании, които влагат на зелено. Това е изключителна динамичност и значи, че всеки месец се случва нещо ново. Тенденцията е доста добра и заради повода, че разпределя локалната стопанска система като зависимости и сега, когато в даден бранш настъпи рецесия, райони като нашия, които не зависят единствено от един или два бранша, ще понесат по-лесно разтърсванията ", изясни Стоянов. 

Още положителни вести - безработицата в Пловдив и района все още е невиждано ниска. " От началото на 2018-та е под 2%, което на практика значи, че безработица няма. Т.е. в случай че желаете да си намерите работа, може да го извършите. За района пък е съвсем 4% ", разясни той.

По думите му упованията са през 2019-та година позитивният тренд да продължи: Да продължи навлизането на приблизително огромни предприятия (между 100 и 300 човека); да продължи разширението на към този момент съществуващите производства; в същото време се чака нахлуване на още огромни вложители, а производството да мине на по-високотехнологични нива. И още - прогнозите са за още повишение на заплатите, търсене на по-добри експерти. Ще продължи и наклонността за привличане на младежи, които да идват да живеят в Пловдив точно поради стопанската система.

Стефан Стоянов регистрира и още една доста добра вест - ИТ промишлеността мина предел от 6000 наети в град, където оперират над 90 компании.

" Очаквам в това направление растежът да продължи, а и към този момент не приказваме за обичайното схващане за " прът център ", а по-скоро става дума за сложни технологии, помагащи на огромните компании да обслужват клиентите си на по-високо равнище. Това дава късмет на доста младежи да стартират кариерното си развиване, да попаднат в интернационална среда и да се развиват. Успяваме да задържаме младежите, сътворяваме им условия за живот, създаване на семейство и устойчиви приходи в доста динамична среда. " Секторът даже стартира да внася компактна група работещи от Европейски Съюз, които идват освен да работят, само че и да поживеят в друга страна, да усетят другия живот и просвета.

" Което дава една динамичност измежду младежите в града и друга позиция. Пловдив постоянно е бил доста международен и мултикултурен, с което се гордеем ", похвали се Стоянов. С какво още зарадва пловдивчани зам.-кметът Стефан Стоянов, вижте в огромното му изявление за Plovdiv24.bg. 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР